Loading...

Recept: spruitjes met (veel) look

Ze stinken als je ze kookt en ik lustte ze heel lang niet, maar ze zitten geregeld in m’n wekelijkse pakket biogroenten van de Zonnekouter. Dus sinds kort eet ik spruitjes.

Niet gekookt, weliswaar, en zéker niet verwerkt in een vieze Vlaamse hutsepot. Vreemd genoeg eet ik ze het liefst zo puur mogelijk. In de oven of eventjes gebakken in de wok, met wat olijfolie en chilivlokken. Dat ik ze zo het lekkerst vind, ontdekte ik dankzij dit recept van Ottolenghi.

Warning: er moet overdreven veel look in. Maarrr het is lekker en omdat je de look eerst kookt, ligt die helemaal niet zwaar op de maag. Zelfs als je zoals ik moeilijk look verdraagt.

Dit heb je nodig:

  • 5 (!) bollen look volgens het recept, ik gebruikte er maar 2. Ik had er niet meer in huis en het bleek ruim voldoende.
  • 120 ml olijfolie
  • 2 theelepels balsamicoazijn
  • 3 eetlepels kristalsuiker
  • 1 citroen
  • 600 g spruitjes
  • 1 fijngehakte chilipeper, zonder zaadjes
  • 20 g basilicumblaadjes
  • zout en zwarte peper

Bereiding van de spruitjes:

  • De gepelde knoflookteentjes blancheer je eerst 3 minuten in kokend water. Dan giet je ze af en bak je ze even met wat olijfolie in een wok of een pan.
  • Dan voeg je de balsamico, 1 eetlepel suiker en 90 ml water toe en laat je alles een kwartiertje inkoken.
  • Haal met een dunschiller reepjes schil van de citroen. Pers hem daarna uit, vul aan met water tot je 100 ml vloeistof hebt en leg de zeste erin. Voeg twee eetlepels suiker toe en breng alles aan de kook. Laat een kwartiertje koken. Daarna giet je de vloeistof weg, de schilletjes hou je bij.
  • Maak de spruitjes schoon, snijd ze doormidden, bak ze met olijfolie in een pan op een hoog vuur tot ze bruin zijn. Kruid met wat peper.
  • Meng de gebakken spruitjes met de chilipeper, de citroenschil, het knoflookmengsel en de fijngesneden basilicumblaadjes, en dien op.

Andere interessante artikels

geen reacties

Reageer op dit artikel