Loading...

Kleuters en zindelijkheid: deel 2

Deze week was er heel wat discussie over kleuters en zindelijkheid. Het deed me denken aan deze blogpost die ik 2,5 jaar geleden schreef toen Kato net naar school zou gaan. En nu terwijl de discussie weer volop woedt, mag onze tweede dochter, Lora, na de herfstvakantie ook net naar school. Ditmaal is er heel wat minder stress, want Lora gaat al ruim een half jaar op het potje. 

We pakten de zindelijkheidstraining op dezelfde manier aan, maar het resultaat is helemaal anders. We hielden aan de vorige potjestraining nochtans een licht trauma over. We hadden ons zelfs al schrap gezet: de natte broeken, de wasmachine die overuren draait, de ongelukjes op de meest ‘ongelukkige’ plekken … We dachten dat we wisten wat ons (opnieuw) te wachten stond. Maar niks van dat alles. Lora ging vanaf twee jaar ‘gewoon’ op het potje. En ja, af en toe is er natuurlijk een ongelukje, maar het hele proces was echt a piece of cake in vergelijking met onze eerste ervaring met potjestraining. 

Het sterkt me in de opinie en frustratie die ik toen op de blog van me afschreef. Een niet-zindelijke kleuter betekent niet dat je als (werkende) ouder onvoldoende tijd investeert in potjestraining (of de opvoeding van je kind). Je kind is er wellicht nog niet klaar voor. Ik geloof dus niet dat het een goed idee is om ouders met de vinger te wijzen hiervoor, zoals de minister deed. Werken aan oplossingen, zoals ik toen schreef, dat lijkt me een beter idee.

Andere interessante artikels

geen reacties

Reageer op dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.