Loading...

40 dagen bloggen: van start met homemade pizzetta

homemade pizza

We lazen erover bij onze favoriete fotografe, Silvie, en bij tal van andere toffe blogs. En toen dachten we: waarom niet? Misschien is het de boost die we nodig hebben om weer wat leven in Eatandwear te blazen? We doen dus mee aan de 40 dagen bloggen challenge. We starten een dagje te laat, maar beter laat dan nooit. Om de spits af  te bijten, delen we een recept: makkelijk, kindvriendelijk en o zo lekker… homemade pizzetta of pizza!

Met twee moeilijke etertjes in huis is koken hier nogal een uitdaging. In de week koken wij in twee shiften: we maken rond 18u iets voor de kinderen. Meestal gaat het dan om aardappelen of pasta, vlees of vis en rauwe groenten, zoals wortels, paprika, kerstomaatjes en komkommer. Iets anders krijgen we namelijk moeilijk verkocht, en de eeuwige strijd aan tafel hebben we opgegeven. Als de kindjes in bed zitten, koken we in de tweede shift iets voor onszelf.

In het weekend zoeken we een compromis tussen kindvriendelijke gerechten en onze smaak. Pizza is dan de perfecte oplossing. En wel hierom:

 • Kindjes kunnen het zélf maken. Als onze dochters mogen helpen bij het koken, is de kans meteen groter dat ze het lusten. Win-win dus: hulp in de keuken en trotse, blije gezichtjes aan tafel. Bij pizza is er dan nog de extra troef dat je naar hartenlust mag kneden en smossen met je handen in het deeg. Bijna zo leuk als spelen met klei of plasticine 😉
 • Je kiest het beleg zelf. De kinderen zweren bij de klassieke pizza margherita. Wij willen liever iets avontuurlijkers. En dat is geen probleem, want dan maken wij kleine pizza’s of pizzette waarbij ze zelf hun topping kiezen.
 • Gezelligheid troef! Geen gezeur aan tafel… Want joepie, eten met de handen mag! En nog eens joepie: ze lusten het!

Homemade pizzetta: een van de favoriete recepten

In het kookboek Spuntino van het gelijknamige adresje in New York, waar we toevallig ook gingen eten tijdens onze citytrip een paar jaar geleden, staat dit lekkere recept voor pizzetta. Getest en goedgekeurd!

 

Voor 5 pizzettebodems:

 • 3,5 g droge gist (of 7,5 g verse gist)
 • 150 ml lauw water
 • 250 g bloem (bij voorkeur Italiaans 00-meel)
 • 1theelepel fijn zout
 • 1 eetlepel extra vergine olijfolie

Meng gedroogde gist, bloem en zout in een grote kom en voeg dan het water en de olijfolie toe. Als je met verse gist werkt, moet je die eerst oplossen in het water en het gist-en-watermengsel dan toevoegen aan de rest. Meng met een houten lepel of je handen tot een deeg. Leg op een met bloem bestoven werkblad en trek naar achteren en voren zodat het uittrekt en vorm dan weer tot een bal. Doe dat ongeveer 10 minuten. Het deeg moet glad en elastisch voelen. Vorm dan een bal. Leg die in een kom die je afdekt met een handdoek of plasticfolie en laat een uur rijzen op een warme plek. Als het deeg in volume is verdubbeld, is het klaar. Maak er op een met bloem bestoven werkvlak vijf dunne cirkels van. Wij gebruiken hiervoor een deegrol. In de lucht gooien lukt hier helaas (nog) niet. 😉 Laat ze 15 minuten rusten en leg er dan het beleg op.

Beleg voor één pizzetta:

 • 50 g gemengde wilde paddenstoelen (of kastanjechampignons, dat kan ook)
 • 1 teen knoflook, fijngehakt
 • grof zeezout, peper
 • 30 g geraspte mozzarella
 • 40 g taleggio (of een andere pittige kaas naar keuze, wij maakten het bijv. al met morbier… stevig!)
 • 3 takjes oregano
 • extra vergine olijfolie

Snijd de paddenstoelen in stukken en bak ze in hete olie, voeg zout, peper en knoflook toe. Verdeel eerst de mozzarella over de bodem. Verdeel de paddenstoelen hierover en leg dan de stukken taleggio (of andere kaas) erop. Bestrooi met grof gehakte oregano blaadjes. Bak 6 tot 10 minuten in een oven op 240-250 °C. Smakelijk!

Pizzetta cheese mushrooms

Andere interessante artikels

Reacties (4)

 • Silvie 6 jaar geleden Reageer

  Whoohoo! Zo tof dat jullie ook meedoen!
  Ik begin er wel wat van te zweten, maar heb mezelf beloofd dat ik in het weekend niet hoef te bloggen… 😉 5 x per week lijkt me al behoorlijk indrukwekkend 😜
  En de zelfmaak-pizza is een goeie tip! In de stad-van-de-pizza een welkome afwisseling. 🙂

  Emilie Lachaert 6 jaar geleden Reageer

  Ja, wat een uitdaging he! We zien wel wat lukt, het is in ieder geval een blogboost. En Frankies Spuntino (Carroll Gardens) is ook wel een aanrader om te gaan eten daar!

 • Silvie 6 jaar geleden Reageer

  Merci voor de Frankie-tip! Ik test hem met plezier uit! 😉

 • Annick 6 jaar geleden Reageer

  Benissimo,l’hai spuntata!

Reageer op dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.