Loading...

Kook- en eetavontuur in Dok Noord

We schreven hier eerder al dat Eetavontuur onze nieuwsgierigheid prikkelde, en onlangs besloten we om een van hun kookworkshops eens zelf uit te testen. We kozen – oh verrassing – voor Italiaans koken.

Het menu: antipasti met vitello tonato, een slaatje van radicchio, tomaat en kappertjes, en eentje met gepofte rode ui en sperzieboontjes, vervolgens penne met zelfbereide Italiaanse worst, en een ossubucco bianco als hoofdgerecht. De dolce kregen we cadeau: een semifreddo met rood fruit.

In een ruim en licht fabriekspand aan Dok Noord werden we ontvangen met een glaasje cava en een toastje met tonijn en avocado. Vervolgens kon ons gezelschap van tien aan de slag in groepjes van twee. Tijdens het koken kregen we uitleg over de producten en de invloeden van de Zuid-Italiaanse keuken, en kregen we tips om thuis een eigen touch te geven aan de gerechten.

De smaakmakers voor onze gerechten
Zelf venkelworstjes maken

Vitello tonato bleek verrassend makkelijk te maken – zolang je zelf geen kalfsrollade hoeft te garen in bouillon, that is – en gepofte rode ui (een uur in aluminiumfolie laten garen in een oven van 200 graden, of op de barbecue) was wat ons betreft de ontdekking van de avond.

Sperzieboontjes met gepofte rode ui en parmezaan

De penne met salsiccia hadden we thuis al eens uitgetest met worstjes die we in de Italiaanse speciaalzaak haalden. Maar: die Italiaanse worstjes kunnen we vanaf nu gewoon zelf draaien. Je mengt varkensgehakt, wijnazijn, rode wijn, venkelzaad, look, peper, zout en chilipoeder, draait het mengsel stevig in een stukje plastic folie en laat het worstje een uurtje opstijven in de diepvries. Zo blijft het vlees in grove stukken aan elkaar plakken wanneer je de saus voor de penne maakt. Voor dit gerecht heb je verder alleen olijfolie, rode ui, rode wijn, passata, basilicum en een beetje peper en zout nodig. La cucina povera noemen ze dat in Italië, maar dat zegt absoluut niks over de smaak.

Penne met salsiccia
Ossobucco bianco met krielaardappeltjes

Al dat lekkers mochten we rustig opsmullen met een glaasje wijn, en bij onze semifreddo kregen we nog een koffie om af te sluiten. Een avondje koken, kletsen, eten en drinken: wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar!

Andere interessante artikels

geen reacties

Reageer op dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.