Loading...

Zuiders recept met zeewolf (of zwaardvis)

Voor wie het eervolle voornemen heeft om bij de eerstvolgende barbecue de obligate worsten en satés achterwege te laten: probeer het eens met zeewolf. De textuur van deze vis is vergelijkbaar met die van tonijn – je kan hem dus rechtstreeks grillen – en het voordeel is dat je hem zonder al te veel gewetensproblemen kan opeten.

In onze favoriete Gentse viswinkel De Vis in de Volderstraat bleek het beestje echter uitverkocht, en kregen we in plaats daarvan zwaardvis mee. Ook een slachtoffer van overbevissing, zo wist Google ons later te vertellen, maar wel lekker en zeer geschikt voor dit zuiderse recept. Dat hebben we trouwens niet zelf uitgevonden. Onze inspiratie haalden we bij de grootmeester van de dagelijkse kost, Jeroen Meus. Getest, gepimpt en ideaal bevonden voor een zwoele zomeravond in het gezelschap van een glas wijn (tip: een Massa Vecchia Bianco, een blend van Vermentino, Trementino en Malvasia Bianca di Candia druiven). 

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • ca. 600 g zeewolf, zwaardvis of een andere vaste vis
  • 4 tomaten (Ik gebruik meestal kerstomaatjes, die geven meer smaak aan je gerecht. Voor 4 personen heb je zo’n 600 g nodig.) 
  • 2 selderstengels en 2 wortels 
  • 200 g doperwtjes (vers of uit de diepvries) 
  • 1 ui en een teentje knoflook 
  • een halve bussel basilicum 
  • 4 ansjovisfilets 
  • ongeveer 2 eetlepels zwarte ontpitte olijven 
  • 1 eetlepel kappertjes 
  • olijfolie en versgemalen peper

Zo maak je het:

Stoof de gesnipperde ui en knoflook in olijfolie, in een hoge pan. Maak de selder en de wortelen schoon, snij ze in kleine blokjes en laat ze meestoven. Gebruik je grote tomaten, verwijder dan het vel en de zaadlijsten en snij het vlees in kleine kubussen. Kerstomaatjes hoef je enkel te wassen en in kwartjes te snijden. Voeg als laatste de in stukjes gesneden ansjovisfilets en olijven toe, samen met de erwten en kruid het geheel met peper. Zout doe ik vrijwel nooit bij het eten, en in dit gerecht is het echt niet nodig: de kappertjes en de ansjovis bevatten al genoeg zout. Vlak voor het opdienen roer je de snippers basilicum door de groenten.

De vis bak je in olijfolie, gekruid met wat peper, of kan je ook grillen op de barbecue. De groentesaus kan je er dan apart bij serveren.

Het originele recept voorziet pasta bij de vis. Maak je de vis klaar op de barbecue, dan kan je er – om jezelf werk te besparen – vers stokbrood bij geven. Alleen al met de vis en de groentesaus scoor je gegarandeerd. Nu nog wachten tot het weer eindelijk eens meezit…

Andere interessante artikels

geen reacties

Reageer op dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.