Loading...

Zeven tips voor een geslaagde campervakantie

Foto met camper en tent

In juli hadden wij voor het eerst drie (woehoe!) weken vakantie met het gezin en we besloten om een roadtrip te maken. We huurden via Goboony een camper, een VW T6 California Coast. Het werd een onvergetelijk avontuur. Het was onze eerste ervaring met een camper, en het zal zeker niet de laatste zijn. Al was het wel een bewogen rit…

De verhuurder van de camper bleek niet te vertrouwen en dat bezorgde ons heel wat stress bij vertrek en terugkomst. Zo kregen we één uur voor vertrek te horen dat het door ons geboekte VW-busje nog bij de garage was voor herstelling (kapotte koppeling, distributieriem versleten, barst in de voorruit) en konden we pas een dag later vertrekken, mét een gebarsten voorruit.  Na terugkeer wilde de verhuurder allerlei schade op ons verhalen, maar gelukkig kwam Goboony tussen en lukten z’n oplichterstrucs niet. De mensen die na ons het busje huurden, moesten wel opdraaien voor schade die zij ook niet veroorzaakt hadden. Zij huurden niet via een platform en hadden dus minder geluk. Dus meteen een eerste belangrijke tip:

1. Huur de camper via een platform als Goboony

Bij Goboony stort je de waarborg op een derdenrekening, en betaal je die dus niet rechtstreeks aan de verhuurder. Er zijn duidelijke regels en afspraken ivm de verhuur, de verzekering, etc. Nog een belangrijke tip hierbij: vul voor je vertrekt het formulier met de beschrijving van de staat van het voertuig nauwgezet in, samen met de verhuurder. Overloop daarbij elk gebrek en alle schade aan de camper en duid dit aan op het formulier.  En lees de reviews op het Goboony-platform: onze malafide verhuurder staat er nog steeds op – ook al gaven wij de klacht door – maar we beschreven onze negatieve ervaring wel in een review.

2. Ga voor de twee O’s: Organisatie en Orde

Zo’n VW-busje is niet groot, maar biedt toch verrassend veel opbergruimte. Elke hoekje en kantje van de bus wordt benut. Maak het jezelf makkelijk en voorzie voor vertrek voldoende tijd om je bus slim in te laden. Wat voor ons heel goed werkte, was om de kleding per persoon in een plastic box te stoppen. Die vier boxen schoven we onder het bed beneden. In de kast naast het keukentje staken wij onze etensvoorraad en onder het kookvuur zaten de potten, pannen, borden etc. Zoek vooral uit wat voor jou het beste werkt, maar voorzie sowieso een vaste plaats voor alle spullen tijdens je trip. Zo vermijd je frustraties onderweg.

Het ziet er misschien niet zo georganiseerd uit, maar die regel van één box per persoon werkt echt.

3. Plan je route (maar wijk er soms van af)

Eindbestemming van onze trip was het nationaal park van de Plitvicemeren en watervallen in Kroatië. Voor de route ernaartoe zochten wij de mooiste natuurgebieden onderweg uit: we stopten in de Eifel, het Zwarte Woud & Berchtesgaden. Stuk voor stuk absolute aanraders! Voor de terugrit hadden we niet echt een uitgestippelde route. En dat zorgde voor last minute stress en minder leuke haltes, bijvoorbeeld in Augsburg. We vonden daar niet meteen een camping en er was wat gekibbel in ‘fucking Augsburg’. De kinderen lachen er nu nog mee: weet je nog, mama, in F*** Augsburg ;-)?

Bereid je route dus liever voor, maar laat tegelijk ook ruimte voor avontuur en onverwachte wendingen. Je hoeft niet élke stop vast te leggen, maar het is goed om op voorhand een idee te hebben over welke regio’s je graag wil zien. En uiteraard kan je je plannen nog altijd wijzigen, bijvoorbeeld als de weersvoorspelling op je route tegenvalt.

Plitvicemeren

Onze eindbestemming: Plitvicemeren en watervallen.

4. Neem ook een tent mee

Wij sliepen met vier in het VW-busje: onze kinderen van 12 en 9 jaar oud lagen bovenin en wij sliepen met twee volwassenen onderaan. Dat is haalbaar, maar krap. Wij hadden een extra tent mee, zodat er af en toe wat meer (adem)ruimte was.

En eerlijk is eerlijk: wij sliepen meestal niet zo geweldig. Wij zijn nochtans geen grote of brede mensen, maar de ruimte op de slaapbank beneden is beperkt. De matras is dun en rust op een vrij harde ondergrond. Boven rust de matras op een latenbodem en is het iets comfortabeler liggen. Af en toe eens afwisselen doet deugd aan de rug!

5. Voorzie voldoende eten (en vergeet de koffie niet!)

Neem genoeg makkelijke gerechten en voorraad mee: denk pasta, tomatensaus, … Wij kwamen vaak pas in de late namiddag aan op onze overnachtingsplek. En dan is het na een lange rit wel handig als je niet meteen op zoek moet naar de dichtstbijzijnde winkel.  Koffie was ook echt een noodzaak, om wakker te geraken na de minder goeie nachten 😉

6. Wissel campings en andere overnachtingsplekken af

Als ‘groentjes’ logeerden wij vooral op campings. Af en toe stonden we ook een nachtje op een parking bij een stad. Wildkamperen of stoppen op idyllische afgelegen plekjes à la Wim Lybaert durfden we niet. Bij een volgende campertrip zouden we méér proberen afwisselen. Zeker als je zelf over een watertank en toilet beschikt, kan je enkele dagen zonder het comfort (en de drukte) van de camping.

Haar wassen onder de douche.

7. Wees niet te ambitieus in het aantal kilometers

Wij sliepen doorgaans twee nachten op één plek en moesten telkens een viertal uur rijden naar de volgende locatie. Dat was best een ambitieuze planning, zeker omdat er onderweg vaak nog files waren door de drukte op de wegen in de zomervakantie. Bij een volgende trip zouden we dus minder kilometers plannen per rit én een (paar) nachtje(s) langer verblijven op elke locatie.

In een volgende post tonen we de mooiste plekken onderweg en tippen we enkele leuke campings. Benieuwd naar vorige gezinsvakanties? Ontdek onze avonturen in Zuid-Engeland en aan de Opaalkust, in Parijs en in Arras.

Andere interessante artikels

geen reacties

Reageer op dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.