Loading...

Ouders hebben genoeg van schuldgevoel over onzindelijke kleuters ;-)

Het is eens iets anders dan een stukje over kleding en/of eten, de favoriete thema’s van deze blog. Even de frustratie van me afschrijven …

‘Juffen hebben genoeg van onzindelijke kleuters’, zo luidt de titel in De Standaard vandaag. Toeval wil dat onze dochter Kato (net 2,5 jaar) sinds deze week naar school gaat, en ja, dat gebeurt met pamper. We hadden het liever anders gehad, maar
helaas liep de potjestraining het voorbije half jaar niet van een leien dakje.

En net dat stoort me nu in het artikel: er wordt met de vinger gewezen naar ‘ouders-tweeverdieners die geen tijd meer hebben om zich met hen bezig te houden’, waardoor ‘de kinderen een jaar later zindelijk worden dan vroeger’. Zo vertelt een experte die al zeven jaar onderzoek doet naar zindelijkheid.

Toegegeven, ons eigen ‘onderzoek’ – het afschuimen van artikels, boeken en websites met advies, ervaringen uitwisselen met andere ouders, … – naar zindelijkheid beperkt zich tot het laatste half jaar. Maar het was best intensief, en nee, we waren niet bang om onze handen vuil te maken ;-).

Zou het niet kunnen dat er naast onwil of geen tijd bij die verdomde tweeverdienende ouders ook andere redenen zijn waarom kleuters later zindelijk zijn? Nieuwe inzichten in zindelijkheidstraining misschien? Alle adviezen en onderzoeken luiden dat je zoon- of dochterlief niet mag ‘forceren’, dat ze ‘er klaar voor moeten zijn’, dat ‘je beter langer wacht als ze zélf de klik nog niet gemaakt hebben’, … We hebben de hele waaier hier geprobeerd, van beloningssystemen met stickers, een verplicht potjesmoment elke twee uur, met blote billen in de zomer tot oud en nieuw in the shit. Er zijn hier wasmachines gesneuveld in het proces. En het plasje in de Pax-kleerkast bij het ‘kiekeboe’ spelen in Ikea zullen we niet snel vergeten.

Dus ja, lieve kleuterjuffen, ik begrijp dat de tijd die jullie in niet-zindelijke kleuters moeten investeren, ten koste komt van de schoolse activiteiten. Zo werd ons ook ingepeperd door de directeur van de school van onze dochter toen we informeerden naar haar start. Maar in de plaats van die ouders-tweeverdieners met de vinger te wijzen kun je ook nadenken over mogelijke oplossingen. Een langere peuterloopbaan in de overvolle crèches of bij de drukbezette onthaalmoeders, een fulltime kinderverzorgster in de peuterklas, een latere schoolleeftijd, …?

Of moeten al die drukbezette, werkende moeders dan toch maar thuisblijven bij hun kroost en zijn alle problemen dan van de baan?  Ah ja, nog in het nieuws vanmorgen: mannen hebben meer last van depressies als hun vrouw ook mee uit werken gaat. Oh ironie.

Andere interessante artikels

Reacties (4)

 • Maaike Vranken 10 jaar geleden Reageer

  Mijn zoontje is ook net 2,5 jaar geworden, en zou normaal gezien nu in januari gestart zijn in de kleuterschool. Normaal gezien …want hij is dus totaal nog niet zindelijk. Ik heb de afgelopen maanden wakker gelegen van de potjestraining en zijn weigering om op het potje te gaan zitten: 'neen mama, niet potje, pamper aan!' Heb dan maar besloten om hem nog even langer in de kribbe te laten blijven. En kijk, opeens wil hij wel op t potje, en zijn de eerste stappen naar een pamperloos bestaan gezet.
  Toen ik vanmorgen in de kribbe zei dat ik verbaasd was dat hij opeens wel openstond voor potjestraining zeiden ze: 'ah ja mevrouw, maar dat is normaal, nu is hij er wel klaar voor!'
  De 'maatschappij' zou de peuters/kleuters (en alle kinderen eigenlijk) gewoon meer kind moeten laten zijn, en zich – in de mate van het mogelijk – aanpassen aan hen, zonder te verwachten dat die kleintjes zich wringen in de verwachtingen en de planning van vb. de school.
  Voila, zo heb ook ik mijn frustratie van me af geschreven 🙂

 • KJG 10 jaar geleden Reageer

  (via FB op deze entry gestoten), maar: heel erg herkenbaar. Wij zijn door exact hetzelfde gegaan met ons zoontje toen hij vorig jaar na de paasvakantie naar school ging. En we waren er ook op tijd aan begonnen (toen hij nog geen twee jaar was toonde hij al interesse in het potje…maar helaas de maanden erna niet meer).
  Erger nog bij ons was dat de school niet wilde dat de kleuters een pamper droeger (want dat zou niet bevorderlijk zijn…). Met als gevolg een nog gefrustreerdere kleuter… :((
  Een hele zomervakantie 'gepauzeerd' (=terug naar pampers voltijds), en kijk, vanaf de eerste schooldag na de vakantie was het zo goed als in orde…
  Niet stressen en zeker niet luisteren naar juffen en opvoeders (en grr familieleden in mjin geval ook) die je het gevoel geven dat het de schuld is van ouders die te weinig tijd of zin hebben….

 • inie 10 jaar geleden Reageer

  Ik hoorde beide nieuwtjes deze ochtend ook in de auto!! Dacht onmiddellijk aan jou bij het zindelijkheidsprobleempje!! Maar niet veel van aantrekken, het komt wel!!
  Het tweede nieuwtje daarentegen vond ik best ook straf!! Hilarisch!! Laat je man dus vooral geen huishoudelijk werk doen!!
  Hier zal er alvast niet veel last van depressiviteit tevoorschijn komen!
  kus!!!xxx

 • Raf 10 jaar geleden Reageer

  Yeah right, kleuterjuffen moeten volgens jou zelfs oplossingen beginnen bedenken voor deze laattijdige zindelijkheid in het Westen terwijl in "ontwikkelingsregio's" in Azië en Afrika dit probleem totaal niet bestaat?

  Na decennialang wereldwijd academisch onderzoek zijn de oorzaken van deze laattijdige zindelijkheid wetenschappelijk bewezen, misschien moet onze Westerse maatschappij deze oorzaken eens beginnen aanpakken in plaats van de gevolgen uit gemakzucht en zelfs onwetendheid te aanvaarden.

  Als je je kind 24 maanden op een exclusief dieet van superabsorberende pampers zet, en daarna, onder tijdsdruk van de eerste schooldag een spoedcursus potjesplassen voorschotelt, veroorzaakt dat natuurlijk stress bij het kind. Veel kans dat zo'n zindelijkheidstraining in die zes maanden niet lukt.

  Open je ogen en kijk eens naar de continenten op onze aardbol, waar de dictatuur van de superabsorberende pamper nog niet is gevestigd.

  Volgend boek zal je daar zeker bij helpen:
  http://www.bol.com/nl/p/je-baby-op-het-potje/1001004002906435/

Reageer op dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.