Loading...

Citytrip (met een kleuter) in Den Haag

Voor ik een zoontje kreeg, bracht ik de feestdagen het liefst in het buitenland door. Een pak interessanter dan dagen na elkaar aan tafel zitten en eten, of bezoekjes brengen aan familie die je nauwelijks kent. Nu Lenno vier geworden is, wilden we die gewoonte weer opnemen. Het werd een citytrip naar Den Haag: niet te ver en je kan er makkelijk met de trein naartoe.

Hofvijver, Den Haag
Omdat we met een kleuter op stap waren, hadden we de reis

grondig voorbereid. Poepchic hotel geboekt, treintickets gekocht en alvast

kindvriendelijke restaurants gereserveerd. Voor dat laatste hadden we ons vooral gebaseerd op TripAdvisor, en verder hing het er natuurlijk van af welke restaurants er open waren op 30 en 31 januari en op nieuwjaarsdag. Een beetje gokken en ook wat geluk hebben dus, maar uiteindelijk vielen de gekozen restaurants best mee, met uitzondering van de hamburgertent waar we op oudejaarsavond aten.


Het Hotel Des Indes, waar we verbleven, was simpelweg een droom en paste perfect bij het statige sfeertje dat ik zo typisch vond aan Den Haag. We werden er binnengelaten door een portier in zo’n traditioneel kostuum en met een hoge hoed op z’n hoofd, en dat zette meteen de toon voor de rest van ons verblijf. Een indrukwekkend gebouw met een al even indrukwekkende geschiedenis, een schitterende ontbijtruimte met elke ochtend een heerlijk buffet (inclusief cava à volonté), gigantische, luxueuze kamers, een private health & wellness club waar je als gast gebruik van mag maken,…De ontbijtruimte van het Hotel Des Indes in Den Haag
Hotel Des Indes, Den Haag
Oliebollen bij het ontbijt, een Nederlandse gewoonte met oudejaar

De prijs was er dan ook naar. Maar mijn man had de hotelovernachtingen geboekt bij wijze van nieuwjaarscadeau voor ons drieën, dus daarover hoor je me niet klagen. Het kwam ook wel goed uit dat we zo’n comfortabele kamer hadden, waarin we makkelijk met ons drieën konden slapen. De privéwellness was trouwens het ideale omkoopmiddel voor Lenno. “Als je braaf met ons de stad gaat bezoeken, mag je straks zwemmen in ons hotelletje.” En zelf hebben we natuurlijk ook genoten van de sauna en het stoombad.

Mijn tips als je (met kinderen) in Den Haag

bent:
Lunch of koffie

Een gezellige koffiebar in de Denneweg. We gingen er op oudejaarsdag even chillen met een wit wijntje (het was tenslotte oudejaar) en een stuk chocoladecake. Je kan er ook ontbijten en lunchen, en aan de straatkant is er een klein terras waar je bij mooi weer kan mensen kijken.

Chocoladecake bij Peppermint
Een lunchplek net om de hoek van ons hotel, ook in de Denneweg. We aten er iets nadat we ’s middags hadden ingecheckt. Een sappige hamburger op een krokante ciabatta voor Lenno en een tomaten-paprikasoepje voor ons. Op de kaart zag ik ook veel omeletjes (met spinazie en feta, garnalen,…) staan. Lekker, verzorgd en heel vriendelijke bediening!
Lodewieck in de Denneweg
Meisje met de parel, bij Lodewieck in Den Haag

Diner

Dit eetcafé profileert zich als een kindvriendelijke plek, en dat is het ook. Het goeie is dat je er ook zelf iets aan hebt. Het heeft het interieur van een authentieke bruine kroeg en je krijgt er eenvoudige maar superlekkere gerechten voorgeschoteld. Ook de gerechten voor kinderen zijn van zeer goeie kwaliteit. Lenno speelde zijn gepaneerde tongfilets met frietjes in een mum van tijd naar binnen, en wij genoten zo van de ribbetjes en de steak dat we nog een toetje van het huis deelden. En wat voor één… zooo lekker.

De Resident
Het dessert: soes ‘De Resident’ met roomijs en warme chocoladesaus
Een plek die niet per se op gezinnen mikt, maar omdat we er een ietwat afgezonderd plekje dicht bij een kleine speel-/tekenhoek kregen, zaten we er heel erg op ons gemak. Het concept is sharing (yep, origineel…) maar de gerechtjes waren wel lekker. Er is ook een uitgebreide cocktailkaart. Zo konden we eens zot doen terwijl Lenno zat te tekenen. Enige tegenvaller was de vrouw die ons bediende. Vermoedelijk een parisienne die per ongeluk in Den Haag was beland…
Cocktails bij Milu

 

Oesters om Nieuwjaar te vieren

 

Minihamburgertjes en frietjes voor Lenno
Het interieur bij Milu

Doen/bezoeken

  • Neem de trein: ideaal als je (zoals ik) een kind hebt dat simpelweg niet stil kan zitten.
  • Het Koninklijk Paleis en de Koninklijke Tuin: moet je – net als het Binnenhof en het Vredespaleis – gewoon gezien hebben, en in de tuin is er een moderne, speeltuinachtige constructie waar kinderen zich even kunnen uitleven.
Koninklijke tuin in Den Haag
Vredespaleis, Den Haag
  • Flaneren in de Denneweg: veel mooie, kleinere winkels. Onder andere zo’n klein, wanordelijk boekenwinkeltje zoals ik er eigenlijk zelf een zou willen hebben. Ik kocht er een boek voor Lenno (Iets over twee kindjes en enge geluiden in het bos. Hij is er zo bang van dat ik het nooit meer mag voorlezen…)


Shoppen in de Denneweg in Den Haag
  • Scheveningen met de tram: een rit van amper vijftien minuten en je staat in een heel andere wereld. Op nieuwjaarsdag was het er een drukte van jewelste, want dan vindt er een nieuwjaarsduik plaats. Een zee van oranje mutsen, stampvolle cafeetjes aan de zeedijk en hier en daar een laatkomer die nog snel even in het ijskoude water dook.
Na de nieuwjaarsduik in Scheveningen: oranje mutsen everywhere
Uitzicht vanaf de overdekte pier in Scheveningen
De dijk in Scheveningen

 

De overdekte pier
En er zijn natuurlijk ook enkele musea die je eigenlijk moet bezoeken als je in Den Haag bent – zoals het Mauritshuis, waar het Meisje met de parel hangt, of het Eschermuseum. Met Lenno zagen we dat niet zitten, maar het is een goeie reden om eens terug te keren naar Den Haag. De combinatie van die chique, statige gebouwen en die Hollandse gezelligheid, ik vond het wel iets hebben. En ik wil ook nog graag de high tea in het Hotel des Indes uitproberen, want die is naar verluidt legendarisch. Ik begin nu alvast te sparen…

Andere interessante artikels

geen reacties

Reageer op dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.