Loading...

Pittige risotto voor bloemkoolhaters

Bloemkool, ik ben er niet zot van. Rauw gaat het nog, maar gekookte bloemkool doet mijn honger  meestal spontaan verdwijnen. Heeft iets te maken met die weeë geur, vermoed ik. En met het trauma dat de eeuwige bechamelsauzen uit mijn kindertijd hebben achtergelaten. Tot ik het recept voor bloemkoolrisotto van Jamie Oliver ontdekte: pittig, smaakvol en smeuïg.

Daar krijg ik dus wel honger van. Ondertussen is het gerecht een klassieker geworden hier in huis. Zit er een bloemkool in ons wekelijkse groentepakket, dan wordt die verwerkt in Jamie’s bloemkoolrisotto.

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

– 1 bloemkool

– 1 blikje ansjovis

– 2 gedroogde Spaanse pepertjes

– twee sneetjes oud brood

– 400 g risotto

– boter

– olijfolie

– ui

– knoflook

– witte wijn (of vermouth)

– groentebouillon (ongeveer 1 liter)

– 100 g parmezaan

– zwarte peper van de molen

– gehakte peterselie (die heb ik niet altijd in huis en laat ik bijgevolg vaak weg, maar maakt het gerecht extra fris en smaakvol)

Zo maak je het:

Maal het brood en de pepertjes fijn in de keukenmachine (ik doe het met mijn mini-hakmolentje). Bak de ansjovis in een pan met wat olijfolie (ze mogen uit elkaar vallen, dat is zelfs de bedoeling) en voeg er het gemalen brood met de pepertjes aan toe. Zo krijg je pittige en knapperige pangrattato.

Was de bloemkool en snij in roosjes. Breng de bouillon aan de kook en laat de bloemkoolroosjes erin garen.

Maak ondertussen je basisrisotto. Ik gebruik meestal look en uien, Jamie doet er ook selder bij, geloof ik. Die stoof je aan in boter met een scheut olijfolie, vervolgens doe je de risotto erbij, en zodra die doorzichtig wordt, mag de wijn of vermouth erbij (ca. 1 à 2 wijnglazen). Zodra die is ingekookt, begin je er de bouillon bij te scheppen. Ongeveer halverwege de gaartijd van de risotto (die hangt af van het merk en het type), schep je ook de bloemkoolroosjes er geleidelijk bij. Zodra hij gaar is, haal je de risotto van het vuur en schep je er de Parmezaanse kaas onder, en eventueel een extra klontje boter voor de smaak. Roer – als je die in huis hebt – ook de gehakte peterselie eronder, en dien op met de pangrattato.

Andere interessante artikels

geen reacties

Reageer op dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.