Loading...

Una buona pizza fatta in casa

Wie pizza zegt, denkt misschien aan fastfood: aan huis bezorgd of een snel in de oven opgewarmd diepvriesexemplaar. Maar niet in la nostra casa, want wij maken hem (sinds kort) zelf. Dr. Oetker heeft ondertussen wel genoeg aan ons verdiend, vinden we. Bovendien werden we plots geconfronteerd met een onweerstaanbare goesting in een lekker stuk pizza zoals je dat in Italië op elke straathoek kan kopen. Dus zochten en vonden we een snel basisrecept (in Jamie’s Italië), en sloegen zelf aan het kneden en bakken.

Dat laatste vraagt wel wat extra tijd, maar het resultaat is niet te vergelijken met de pizzabodems die je kant-en-klaar in de winkel koopt. Je 10 minuten uitleven op een bol pizzadeeg werkt trouwens zeer relaxerend. We kunnen ons perfect voorstellen dat de Italiaanse mamma’s er al hun frustraties in kwijt kunnen.

Veel ingrediënten heb je niet nodig: tarwebloem, water, zout en wat gist voor de bodem, tomatenpassata en alles wat je verder nog lekker vindt voor het pizzabeleg. En een goeie deegrol natuurlijk, want een goeie pizzabodem is ultradun en krokant.

Zo maak je het:

Voor 2 middelgrote pizza’s gebruikten we 250g tarwebloem, 4g gist, ongeveer anderhalve deciliter lauw water, en voor de show voegden we er nog een snuifje zout en een snuifje rietsuiker aan toe. Die ingrediënten meng je in een kom met je handen tot een compacte bol. Die mag je dan nog een tiental minuten kneden tot jij helemaal zen bent en het deeg egaal en elastisch is.

Lijkt dat te droog, dan kan je voorzichtig nog wat extra water toevoegen. Die deegbol laat je ongeveer 15 minuten rijzen. Maak je hem langer dan een halfuur voor je de pizza wil opeten, verpak hem dan in huishoudfolie en bewaar hem in de koelkast. Daarna rol je het uit tot 2 ultradunne bodems.

Gebruik voor het beleg niet te veel passata. Een dun laagje, verspreid over het hele oppervlak, is genoeg. Beleggen doe je volgens je eigen smaak. Wij kozen voor een exemplaar met prosciutto, dunne plakjes courgette, een pikant pepertje, mozzarella en basilicum, en een (zeer geslaagde!) versie met ansjovis, pepertjes, kappertjes, mozzarella en fijngesneden platte peterselie. Werk af met wat versgemalen peper en lekkere olijfolie, zet 10 minuten in de (voorverwarmde) oven op 250 graden, en proef la bella Italia.

Pizza met courgette, prosciutto, mozzarella en basilicum
Pizza met ansjovis, pepertjes, kappertjes, mozzarella en peterselie

Andere interessante artikels

1 Reactie

Reageer op dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.