Loading...

Tips voor een citytrip Maastricht

Toen we van mijn lieve schoonouders een citytrip Maastricht cadeau kregen – terwijl zij met onze kinderen naar de Efteling trokken – sprongen we een gat in de lucht. Want een logement in het prachtige Kruisherenhotel in hartje Maastricht: dat zouden we, nu we aan het verbouwen zijn, nooit zélf geboekt hebben. Dit zijn onze tips voor een citytrip Maastricht.

In het Kruisherenhotel logeer je in een voormalig klooster uit de 15de eeuw. De receptie, bar en het restaurant zijn in de aanpalende gotische kerk. Absoluut een aanrader, maar wel prijzig. Wij kregen een arrangement met gastronomisch diner en dat was écht pure verwennerij.

Kruisherenhotel Maastricht, het restaurant in de gotische kerk

Voor onze twee dagen in Maastricht lieten wij ons verder vooral leiden door de gids ‘Time to momo: Maastricht. 100% good time’. Met die gids ontdek je de stad in drie wandelingen. Wij deden er twee van de drie en hielden nog wat tijd over om te shoppen. Ideaal! 😉

Onze favorieten in de stad:

Voor koffie

In de voormalige Tapijnkazerne, op een militair domein dat tot 2014 nog afgesloten was, vind je nu Tapijn Brasserie. Wij dronken er op het terras een cappuccino, en die was bijzonder lekker. De koffie was overigens van koffiebranderij Blanche Dael, een Maastrichts familiebedrijf waar intussen de vierde generatie aan zet is. De koffiebranderij heeft ook een eigen shop, Maison Blanche Dael in de Wolfstraat.

Tapijn brasserie interieur

Om te shoppen

Toen we het oude militaire domein aan de Tapijn kazerne even verkenden, botsten we per toeval op Het Werkgebouw. De etalage, een collage van oude ramen en deuren, prikkelde mijn nieuwsgierigheid. Binnen vind je een shop en atelier waar verschillende designers en ambachtslui van Maastricht hun ontwerpen maken en tonen. Toen wij er waren, werden er net volop patronen van tassen geknipt uit oude zeilen en reclameposters. Ik paste er enkele jurken in zachte sweaterstof (biokatoen) van ontwerpster Davina Versteeg, en ging natuurlijk niet met lege handen buiten. 😉

Het Werkgebouw in Maastricht

Ook leuk in dezelfde buurt (Jekerkwartier) is de winkel van Lena Berens, een ontwerpster die aan de modeacademie van Maastricht afstudeerde en nu haar eigen label heeft met no-nonsense kleding in stretchstof. Ik hield vooral van de manier waarop de stof (niet) afgewerkt was in haar collectie… Eigenlijk gewoon geknipt, niet overlockt of gestikt. Dat oogt mooi strak – als de stof tenminste niet ‘opkrult’ – en dat wil ik bij een volgende naaiproject eens zelf proberen.

In de shop van Lena Berens

Een klassieker en must visit is de boekenwinkel in de gotische Dominicanenkerk.

Favoriete buurt

Ik hield het meest van de charmante straatjes van het Jekerkwartier. Wij dwaalden er wat in rond: we hoorden op de achtergrond de jazzmuzikanten oefenen in het conservatorium, zagen een pas getrouwd stel er hun huwelijksfoto’s nemen, zagen stukken oude stadsmuur, mooie huizen en veel groen.

Om te lunchen

Wij dineerden ’s avonds uitgebreid in het Kruisherenhotel (met dank aan de schoonouders!). Dus ’s middags kozen we voor een lichte lunch. De eerste dag was dat molenaarsbrood met kaas en een slaatje bij Café Forum: lekker zonder meer.

De Brandweerkantine, lekkere lunchspot in Maastricht

De tweede dag trokken we naar de Brandweerkantine, een ontbijt- en lunchplek in de voormalige brandweerkazerne van Maastricht. Ze koken er vooral met streekproducten, kiezen zo veel mogelijk voor biologische ingrediënten en vergeten ook de vegetariërs niet.

Ik at er een bagel met gerookte zalm, avocado-creamcheese, ui en limoen. Een smaakvolle combinatie. De plek is mooi ingericht met heel wat planten, vintage meubilair, een leuke toog en vooral veel licht en ruimte. Het lijkt me ook een ideale lunchspot als je met kinderen op pad bent: er is een speelhoekje en veel plaats om ze te laten rondrennen.

Bagel met gerookte zalm

Op zoek naar inspiratie voor andere leuke citytrips in de buurt: kijk dan eens hier of hier en hier en hier. Welke citytrips staan nog op jouw verlanglijstje?

Andere interessante artikels

geen reacties

Reageer op dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.