Loading...

Kaastaart met speculaas

Mijn lievelingstaart is de kaastaart met speculaasbodem van Les Tartes de Françoise. Ze verschijnt hier dan ook bij elk feestje op tafel, vaak in het goed gezelschap van de smeuïge chocoladetaart van datzelfde adres. Nu was ik al even op zoek naar een recept om die kaastaart zélf te maken: even lekker, fris, luchtig, … als het origineel. Een moeilijke opdracht, zo bleek. Want ik vond geen enkel recept dat maar in de buurt kwam. Na wat proberen heb ik een formule gevonden die er een beetje op lijkt. Helemaal hetzelfde is het niet, maar ik vind ze (bijna) even lekker.

Mijn bijna perfecte kaastaart:

Dit heb je nodig …

Voor de bodem: 220 gram speculaas, 90 gram boter

Voor de vulling: 600 gram roomkaas, 5 eieren, 160 gram suiker, 1 citroen, vanillestokje

Zo maak je het:

Verkruimel in de keukenrobot de speculaasjes en meng ze met de zachte boter (ik warm die even op in de microgolfoven tot ze zacht maar niet gesmolten is). Maak een bal van het speculaasdeeg en gebruik nadien de deegrol om de bodem op een bakpapier uit te rollen. Bekleed een springvorm met de bodem. Bak ongeveer een kwartiertje in de oven op 180 graden. Haal eruit en laat afkoelen.Scheid vier eieren en klop de eiwitten stijf. Klop één volledig ei met de vier dooiers en de suiker tot je een luchtig mengsel verkrijgt. Ik laat de keukenmachine het werk doen, want met de hand krijg ik het nooit zo luchtig. Het mengsel moet er bijna wit uitzien. Snijd het vanillestokje open en schraap het vanillemerg eruit. Voeg dit toe aan het eimengsel.

Klop de roomkaas los en meng met het sap van de citroen. Meng alles samen. Als laatste voeg je ook de stijfgeklopte eiwitten toe aan het mengsel. Die meng je er het best snel en voorzichtig door zodat je de luchtigheid behoudt. Giet de kaasvulling op de speculaasbodem en bak ongeveer 1,5 u op 90 graden. Laat afkoelen en zet een paar uur in de koelkast. Ik bak de taart zelf meestal een dag op voorhand. Smakelijk!

Wat is jullie favoriete taart?

Andere interessante artikels

Reacties (4)

 • Sofie Dammekens 5 jaar geleden Reageer

  Klopt het dat de taart 1,5u op 90 graden moet? Is het niet 190 graden? De taart blijft zo wit….

  Emilie Lachaert 5 jaar geleden Reageer

  Dag Sofie, super dat je het recept gebruikt! Ja, ik bak ze anderhalf uur op 90 graden tot de kaasvulling ‘gaar’ is. Ik test dat even met een breinaald of vork dan. Veel succes! Ik duim dat het lukt! Groetjes, Emilie

 • lieselotte robbe 2 jaar geleden Reageer

  Hoi.
  Welke maat van springvorm gebruik je?
  Groetjes

  Emilie Lachaert 2 jaar geleden Reageer

  Dag Lieselotte,
  Sorry voor het late antwoord. Het bloggen stond even op een laang pitje. De springvorm heeft een diameter van 25 cm.
  Groetjes, Emilie

Reageer op dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.