Binnenkijken in het atelier in Zottegem
Als kind speelde ze verstoppertje in het magazijn van breigoedfabrikant Cousy, het bedrijf van haar vader en oom. Vandaag is Trees 35, vastbesloten om het bedrijf verder te laten bloeien en om haar eigen stempel te drukken. Naast breigoed voor grote klanten als Paul Smith, gaat ze namelijk ook haar eigen knitwear produceren.
Emilie en ik mochten enkele weken geleden in Zottegem gaan kijken hoe en waar dat zal gebeuren. We waren onder de indruk van de vele breimachines en garens, het arbeidsintensieve productieproces – in één trui kruipt zo’n 100 minuten breiwerk, uitgezonderd wassen, drogen en assembleren – én de ondernemingszin van Trees. “Ik zie het groot”, vertrouwde ze ons toe, “uiteindelijk wil ik KNIT13 wereldwijd verkopen, tot in New York.” Daar moesten wij, bescheiden freelancers, toch even van slikken 😉
Alle gebreide stukken worden hier gewassen en gedroogd
Elk stuk wordt met de hand in elkaar gezet
KNIT13 sjaals
Hoe werkt het?
Met KNIT13 wil Trees unieke designerontwerpen customizen. De technische knowhow heeft ze zelf in huis, voor het creatieve aspect doet ze een beroep op jonge ontwerpers. Als klant ben je ook zelf een beetje designer. Via de webshop kies je een effen gebreid model en pas je zelf de kleur aan, voeg je een tekst of tekening toe of laat je een eigen foto inbreien. (Geen print, dus, wel een echte ingebreide foto.)
Crowdfundingcampagne
De breimachines en andere infrastructuur is al voorhanden, maar om die webshop op punt te krijgen, moet Trees een (duur) grafisch systeem aankopen. Daarom lanceerde ze een crowdfundingcampagne op Kickstarter. Doel: het nodige budget (10.000 euro) voor het customizing platform en de webshop verzamelen. De campagne loopt nog tot 25 maart. Wie 70 euro of meer bijdraagt, krijgt als beloning een ontwerp uit de eerste exclusieve reeks van Fanny Steppe voor KNIT13.
De KNIT13 collectie die je binnenkort zelf kan customizen via de webshop
Made in Belgium
Exclusiviteit en topkwaliteit zijn cruciaal voor KNIT13, maar ook duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van het nieuwe merk. Alle breigoed wordt niet alleen 100% gemaakt in België, maar “omdat we pas produceren als het kledingstuk effectief besteld is, is er nooit sprake van overproductie. Dat is zeker relevant als je weet dat er wereldwijd een gigantisch deel van de geproduceerde kleding gewoon op de afvalberg terechtkomt.”
Voelen wat je koopt
Wil je de KNIT13 truien, sjaals en cardigans van dichtbij zien en voelen, en eventueel in presale bestellen? Op 24 en 25 maart trekt Trees naar Gent met haar knitwear. Check de Facebookpagina voor meer info.
Geen tijd of zin om naar Gent af te zakken? Dan kan je nog tot 25 maart je favoriete ontwerp bestellen via Kickstarter (voor sommige modellen komt dat trouwens iets goedkoper uit).
geen reacties