Loading...

VOS: verfijnd lunchen met vriendinnen

Eten, drinken, kletsen, jacuzzidobberen: gemeenschappelijke interesses zijn de basis van elke duurzame vriendschap. Je moet er dus af en toe tijd voor maken. Anderhalve week geleden trok ik daarom met vier vriendinnen naar VOS voor een lunch met cava (dat hoort erbij als een van de vriendinnen jarig is), om nadien alles weer uit te zweten bij Aquasense in Oostakker.

Het was niet de eerste keer dat ik plannen maakte om bij VOS te gaan eten, maar ik was er nooit eerder geraakt. (Vooral omdat het wat buiten het stadscentrum ligt en ook niet op mijn weg daar naartoe.) Toch is VOS een omweg waard, zeker bij mooi weer, want dan kan je eten op het mooie binnenterras. In november is dat natuurlijk iets te fris, maar ook binnen is het aangenaam zitten: veel licht, open keuken, voldoende ruimte tussen de tafels,…

Binnentuin tussen de koffiebar vooraan en het restaurant achteraan

 

Het interieur van restaurant VOS: licht, ruim, warm
De open keuken

Op de kaart staan verschillende gerechten om te delen. “Origineel – not!”, dacht ik dus eerst. Want tegenwoordig moet je overal food sharen waardoor ik – zeker als ik met een groter gezelschap uit eten ga – met honger terug naar huis keer (hoe haal je in vredesnaam vijf volwaardige happen uit één miezerige makreel met een flinterdun streepje saus, het blijft me een raadsel…). We besloten dan maar genoeg te bestellen – drie hapjes vooraf en álle vegetarische gerechten – en als dat niet genoeg was, konden we onze honger altijd nog stillen met een dessert.

De ober moet de lichte paniek in mijn ogen gezien hebben, want de porties waren zo royaal dat er na ronde vier al sprake was van lichte transpiratie. Elk gerecht verscheen in minstens twee kommen op tafel en brood was er ruim voldoende.

Bij de afrekening bleek waarom: we hadden elk gerecht in drievoud gekregen omdat we met z’n vijven waren. Dat loste natuurlijk wel het sharing-probleem op, maar de drie pintxos en vier hoofdgerechten waren daardoor wat te veel van het goede. Met een tweetal pintxos en een gerecht of twee heb je denk ik wel voldoende voor twee personen (en betaal je ook al vlot 25 euro per persoon…).

Het lekkerste pintxos-gerechtje: pan con tomate met stracciatella (geen roomijs, maar een soort burrata – 14 euro). Very very good…

Pan con tomate, stracciatella en de gegrilde padronpepertjes

Mijn favoriet van de vegetarische kaart: ravioli – ricotta – salie – hazelnootboter (18 euro). Lekker vettig, maar smelt op de tong.

Ravioli met ricotta, salie en hazelnootboter

Bestelden we ook: roasted nuts ‘VOS’ (5 euro), gegrilde padronpepertjes (6 euro) gegrilde jonge prei met romanesco en amandel (14 euro), vijgen, Deense feta, peperkoek en honing (14 euro), stracciatella, trompette de la mort en aardpeer (19 euro).

Gegrilde jonge prei met romanesco en amandel
Stracciatella, trompettes de la mort en aardpeer
Vijgen, Deense feta, peperkoek en honing

Allemaal gerechten met uitgesproken smaken en zeer verfijnd, en dus overwegend zijn geld waard. Zolang je maar weet wat en vooral hoeveel je moet bestellen.

Andere interessante artikels