Loading...

Bakken met kleuters

Toen ik zelf klein was, vond ik bakken een van de allerleukste bezigheden. Mijn zus kreeg ooit ‘Het bakboek voor kinderen’(Deltas uitgeverij) en dat werd onze bijbel in de keuken. De boter- en zandkoekjes uit dat boek maakten we ontelbare keren. Maar ook cake en pannenkoeken stonden vaak op het programma. De liefde voor het bakken – en het smullen nadien – zit er nog altijd in. Nu ik zelf twee dochters heb, geef ik die natuurlijk maar al te graag door.

Een perfect bakproject met kleuters is een cake. En dan grijp ik meestal terug naar een klassieker, namelijk het recept uit het seventies kookboek van de Boerinnenbond. Ik word trouwens altijd een beetje nostalgisch als ik daarin blader en de foto’s zie van koude schotels met perzik en tonijn of zo’n klassieke garnalencocktail. Dan zie ik meteen weer dat matrozenpakje voor me waarin ik mijn communie deed ;-).

Maar terug naar de cake van de Boerinnenbond dus. Laatst maakten wij de cake met chocolade of de ‘gemarmerde cake’. Ik doe er altijd zowat een vierde minder suiker in dan in het recept staat en dat is nog méér dan zoet genoeg. Dit heb je nodig: 4 eieren, 160 gram suiker, 200 g zelfrijzende bloem, 140 g zachte boter, 1 pakje vanillesuiker.
 

Zo maken wij het:

Meng de boter met de suiker en de eierdooiers tot een lichte, homogene massa. Voeg geleidelijk de gezeefde bloem toe en meng er daarna voorzichtig het stijfgeklopte eiwit onder. Giet tweederde van de cake in de bakvorm. Voeg bij het resterende derde deel twee lepels cacao of een reep gesmolten chocolade. Giet de chocoladedeeg boven de witte deeg in de vorm en meng lichtjes met een vork. Bak ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven op 150-170 graden.

Nog vier tips bij het bakken met kleuters:

    1. Zet alle ingrediënten, de kommen en de weegschaal op voorhand klaar. Kleuters hebben geen geduld en voor je het weet liggen de eieren op de grond terwijl jij nog snel de suiker uit de kast haalt.
    2. Verdeel de taakjes op voorhand: kind 1 giet de bloem, kind 2 de suiker, kind 1 roert, enz. Zo vermijd je geduw en getrek, en dus extra gesmos.
    3. Zet alles op een grote tafel en voorzie twee stoelen of trapjes zodat beide kinderen evenveel zien en even goed bij de kom kunnen. Ik heb als driejarige ooit zelf mijn hand verbrand toen ik wilde steunen op het kookvuur in een poging om dichterbij de actie te zijn.
    4. Laat ze zo veel mogelijk zelf doen. Kato (5) giet, weegt, roert en kan intussen overweg met de mixer, Lora (2,5) breekt eitjes, scheurt zakjes vanillesuiker open … De eerste keren loopt dat weleens fout, maar voor kleuters is het zo veel leuker als ze zelf mogen proberen. En oefening baart kunst… uiteindelijk;-)
Wat zijn jullie favoriete recepten/bakboeken voor kinderen?

Andere interessante artikels

geen reacties

Reageer op dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.