Loading...

Zelfgemaakte granola met restjes uit de voorraadkast (eigen recept)

Zonder een kop koffie en een kommetje yoghurt, vers fruit en granola kan ik onmogelijk aan mijn dag beginnen. Die granola kocht ik tot voor kort in de supermarkt (The Original Crunchy van Jordans) en ik probeerde ook weleens die met noten van Wees gegroet granola (dat een standje had op SterkWerk) maar die smaakte iets te veel naar kaneel.

Zelf granola maken leek me wel een lekker alternatief maar ook (te) veel werk. Tot Zoi me tijdens een etentje bij haar thuis overtuigde van het tegendeel. “Hooguit twintig minuten”, verzekerde ze me. Zij maakt zowat alles zelf, tot en met de crackers die ze die avond serveerde bij het aperitief (die laat ze ongeveer 12 uur drogen in een speciale oven… superlekker maar zo arbeidsintensief!) In vergelijking daarmee is granola maken natuurlijk

kinderspel, dus ik had geen excuses meer.
Daarom ging ik op zoek naar recepten en gaf er mijn eigen draai aan. Sommige ingrediënten verving ik (ahornsiroop werd bijvoorbeeld honing) en andere liet ik gewoon weg. Intussen maakte ik het al een keer of vier klaar, telkens met een lichtjes andere samenstelling.

Gedroogde bananenchips zijn er bijvoorbeeld heel lekker in, of extra walnoten (uit de tuin van mijn schoonvader), wat extra zonnebloem- of pompoenpitten, lijnzaad,… En een snufje kaneel mag natuurlijk ook, als je dat lekker vindt. Al die ingrediënten vind je gewoon in de supermarkt, maar ik haal ze het liefst in de bioshop, waar ze extra veel soorten gedroogd fruit, noten en zaden hebben.
Dit heb je nodig

– 200 g havervlokken
– 150 g noten en zaden naar keuze. Ik kocht een kant-en-klare notenmengeling met hazelnoten, walnoten, amandelen en cashewnoten en voegde er een restje pijnboompitten, 50 g zonnebloempitten en wat kokosnootschilfers (een restje van mijn zelfgemaakte chocoladetruffels) aan toe.
– 50 g gedroogde veenbessen en/of rozijnen (had ik ook nog in huis)
– eventueel ander gedroogd fruit (banaan, ananas, abrikoos,…)
– een vijftal eetlepels honing (of ahornsiroop, naar smaak)

Lekkers uit de Bioshop

Notenmix, cranberries en havervlokken van de Bioshop

Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 175 graden. Intussen hak je de noten in grove stukken en roer je alle ingrediënten door elkaar.

De noten hak ik eerst in grove stukken

 

Alles door elkaar roeren in een kom

Alles door elkaar roeren in een kom

Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en verspreid er de granola

over. Ik schep er hier en daar nog wat extra honing op voor ik het in de oven zet.

Als je een goeie oven hebt, is een kwartier bakken voldoende. Schep na een minuutje of acht alles eens goed door elkaar, en haal de granola uit de oven voor hij begint te verkleuren. Laat afkoelen en bewaar in een pot die je goed kan afsluiten.
Ontbijt op z’n zondags: yoghurt, fruit, homemade granola,  met koffie en een boek
Extra serveertip van mijn mama: Heb je geen vers fruit in huis voor bij je yoghurt met granola, gebruik dan diepgevroren rood fruit. Eventjes opwarmen in een pannetje (of in de magnetron, als je die hebt), bovenop je (Griekse) yoghurt scheppen, wat granola erover en klaar. Zooo lekker!

Andere interessante artikels

geen reacties

Reageer op dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.