Loading...

Wollen truien uit Belsele

Op grijze herfstdagen hul ik me het liefst in een zachte wollen cardigan. Een heleboel handige blogsters breien zelf zo’n leuke oversized gilet, maar daar heb ik het geduld niet voor. Gelukkig zijn er mooie knitwear labels waar je zo’n wollen trui helemaal kant-en-klaar kan kopen. Laatst mocht ik voor een reportage een kijkje achter de schermen nemen bij een jong breigoedmerk in Belsele: Ramona C.

Foto’s met dank aan de Kaartjesfee

Vroeger wemelde het in die streek van breigoedfabrikanten. Een belangrijk deel van het Belgische modebreigoed werd in ateliers in en rond Sint-Niklaas geproduceerd. Maar door de hoge loonkosten en import vanuit Azië zijn die nu zo goed als allemaal verdwenen. Op enkele na dus …

De man achter Ramona C is Rudi De Bock. Breigoed is zijn passie én het vak waar hij al sinds zijn 12de mee bezig is. Toen de fabrikanten verdwenen in de regio, kreeg Rudi steeds minder werk. “Ik stond op mijn 53ste voor de keuze: mezelf omscholen en in een andere sector aan de slag gaan of zélf een breigoedatelier oprichten”, vertelt hij. “Mijn hart ligt in breiwerk en ik vond het zonde om alle knowhow die ik opbouwde, verloren te zien gaan, daarom koos ik voor dat laatste. Ik kocht enkele tweedehands breimachines en ging aan de slag. Het atelier is mijn speeltuin: hier kan ik me creatief uitleven.”Ramona C ontwerpt en maakt wollen truien, vesten, cardigans, mutsen en sjaals voor vrouwen. En in de nabije toekomst komt er een beperkt aanbod met truien en sjaals voor mannen bij. Rudi en zijn vrouw Andrea doen alles zélf met heel veel passie en authenticiteit. Verwacht dus geen blitse catalogus of een hippe Instagram feed, maar wel o zo mooie en kwaliteitsvolle wollen truien, sjaals, …

Hoe loopt die productie dan? Van woldraad tot trui … 

Rudi: “Alles begint met wol van topkwaliteit. Die koop ik in Italië, de bakermat van de spinnerijen. Ik start vanuit de creatie van een breisteek en kies dan bij de steek een passend model. De steek wordt geprogrammeerd in de breimachine. Die breit de verschillende delen van een trui of vest vervolgens op maat, eigenlijk zoals je met de hand breit. Wij knippen dus nooit in het breigoed en hebben daarom geen restjes of afval. Het is een ecologische manier van werken.”

Nadien worden de onderdelen van de trui gewassen in een huishoudwasmachine, zoals thuis. Er komen dus geen industriële wasmachines of agressieve producten aan te pas, enkel regenwater en Woolite. Dan gaan ze in de droogkast op een lage temperatuur. “Zo heeft de wol op voorhand zijn behandeling gekregen en krimpt je trui niet meer als je die thuis wast”, aldus Rudi. Ten slotte worden de onderdelen handmatig gestoomd en met de linkmachine aan elkaar genaaid.

Ik was behoorlijk onder de indruk van het hele proces in het atelier. Inspirerend en mooi, hoe twee mensen zo vastberaden tegen de stroom in durven te gaan en kiezen voor klein, ambachtelijk en 100% made in Belgium. Ramona C heeft er een fan bij!

Andere interessante artikels

geen reacties

Reageer op dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.