Loading...

Zes tips in Luik

 Prachtige herfstdagen vragen om een citytrip in eigen land. Wij trokken onlangs naar Luik. En dit zijn onze aanraders:

1. Om te eten

La Cucinella, een gezellig Italiaans restaurant in de rue de la Casquette. Ik at er burrata met gazpacho, kerstomaatjes en rode ajuin en nadien een perfecte spaghetti vongole. De rest van het gezelschap koos de rundscarpaccio en nadien de pasta met broccolischeuten en pancetta. Allemaal overheerlijk én met een vriendelijke, vlotte bediening. Topadres!

2. Voor de architectuur 

Uiteraard mag je het station Luik-Guillemins van architect Santiago Calatrava niet missen. Maar ook La Cité Miroir, het oude zwembad dat nu ingericht is als exporuimte, en het moderne cinemagebouw (cinéma Sauvenière) ernaast vond ik de moeite waard.

Station Luik- Guillemins

La Cité Mirroir

Cinéma Sauvenière

3. Voor het zicht

Beklim de Montagne de Bueren: 374 treden omhoog om dan te genieten van een prachtig uitzicht op de stad. We wandelden nog een stukje verder naar het oorlogsmonument rechts boven en daarna langs de oude stadsmuur. Het was een verrassend rustig en groen stukje in de stad. Ik zag er ook enkele leuke speeltuinen – toch gek hoe je die moeiteloos overal spot zodra je kinderen hebt.

Montagne de Bueren

4. Culturele hotspot 

Museum La Boverie. Ik zag er de expo ’21 rue la Boétie’ over het parcours van Paul Rosenberg, een van de grootste kunsthandelaars van het eerste deel van de twintigste eeuw. Hij was bevriend met kunstenaars als Picasso en Matisse, en verhandelde hun werken. Je ziet er hoe de prijzen toen bepaald werden, wat de gevolgen waren van de oorlog en het nazisme voor de kunstmarkt, en hoe New York stilaan de plaats van Parijs innam als hét kunstencentrum. De tentoonstelling loopt nog tot 29 januari 2017.

5. Voor een koffie

Als je fan bent van Tiny of zin hebt in een vleugje Tiny-nostalgie, dan is Chez Martine een leuk adresje om een koffie te drinken. De wand van deze ontbijt- en lunchplek is betegeld met Tiny-boeken, of ‘Martine’ dus in het Frans. Ik spotte er mijn favorieten van vroeger: ‘Tiny op ballet’ en ‘Tiny in het circus’. Adres: rue Pont d’Avroy 13, Luik.

Chez Martine of bij Tiny in Luik

6. Voor een cadeautje voor je kinderen 

Nog zoiets waar je als citytrippende ouder een neus voor ontwikkelt: mooie speelgoedwinkels. In Luik is La Parenthèse een aanrader. Deze shop werd ons getipt door een vriendelijke winkeldame bij Petit Bateau. Het is een ruime winkel met een mooi aanbod, van klassiekers als Lego tot alternatiever houten speelgoed en bijzondere knutselkits. Adres: rue des Carmes 24, Luik.

 

Andere interessante artikels

geen reacties

Reageer op dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.