Loading...

Kromkommer

Het was hier even stil. Wij deden een paar weken lekker niks behalve lekker eten, zonnen, zwemmen en rondhangen op idyllische plekjes in het mooie Piemonte. Maar nu zijn we helemaal terug.

Omdat de vakantie de ideale periode is om eens wat magazines te verslinden, had ik een stapeltje mee op reis. Ook Jamie magazine, het magazine van Jamie Oliver was erbij. Een aanrader: mooie vormgeving, véél zomerse recepten en ook een paar interessante artikels. Zo stond er een artikel in over Kromkommer, een project van twee Nederlandse madammen dat iets probeert te doen aan de massale voedselverspilling. Jaarlijks verspillen we 1,3 miljard ton voedsel, zo staat in dat artikel, en dat is maar liefst een derde van de gehele productie.

Een deel van het voedsel bereikt de supermarkt niet omdat er strenge eisen aan het uiterlijk van de producten worden gesteld. Niemand wil nu eenmaal een paprika met bobbels, een kromme komkommer of een wortel met verschillende beentjes. Toegegeven, ik vind dat zelf heel herkenbaar, want ook ik zoek er in de supermarkt de gaafste en mooist glanzende groentjes uit.

Daar wil Kromkommer dus iets aan doen. Omdat gekke groenten niet slechter smaken … en omdat zoveel verspilling vooral zonde is.

En toen kwam ik thuis van vakantie, wroette wat in mijn moestuintje (dat het nu veel beter doet dan toen) en oogstte de eerste wortels van het seizoen. Op enkele ‘normale’ na zagen ze er zo uit:

Maar o zo lekker. Voortaan kies ik dus voor groenten met een karakterkop.

 

Andere interessante artikels

geen reacties

Reageer op dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.