Loading...

Eten, drinken en shoppen in Leuven

PLEK shop in Leuven

Ik woon al bijna twintig (!) jaar in Gent, maar mijn roots liggen eigenlijk in (en rond) Leuven. Dat vond ik meteen ook een goeie reden om er jarenlang niet of nauwelijks te komen. Te vertrouwd, te klein, steeds weer dezelfde winkels en restaurants… De laatste jaren heb ik de stad weer wat herontdekt. Voor m’n plezier, en ook een beetje voor mijn werk.

Afgelopen zomer mochten Emilie en ik namelijk voor de tweede keer de artikels schrijven voor CITY, een nieuw stadsmagazine van Mediahuis dat verschijnt in Leuven, Gent, Brugge en Kortrijk. En in een stadsmagazine horen natuurlijk nieuwe en/of toffe eet-, drink- en shopadressen. Tips halen we bij kennissen en vrienden, en proberen we bij voorkeur zelf uit.

Emilie maakte zo al eens een uitstapje naar Kortrijk, samen trokken we naar Brugge (waarover meer in een volgende post) en ik koppelde onlangs nog een keer het nuttige aan het aangename in Leuven.

Dit zijn mijn favoriete adressen:

Shoppen in Leuven

  • Liv: kleine maar fijne boetiek in de Mechelsestraat met mooie, iets duurdere merken, overwegend met een Scandinavische stijl (Anine Bing, Gat Rimon, Samsøe & Samsøe, The kooples, Vanessa Bruno,…) Ik kocht er vorig jaar nog een zwarte jurk met een elegant openvallende rug.
  • Thelma: coole en vrij nieuwe conceptstore met kledij en accessoires van merken als LIVTHELABEL, Alix, LN/Knits, BY-BAR Amsterdam, maar ook de producten van Meraki, juwelen. Je kan er bovendien even uitrusten van het shoppen met koffie van MOK en een stuk taart (homemade en heerlijk!). Twee weken geleden scoorde ik er deze beauty van een handtas:

 

Handtas BY-BAR Amsterdam

Handtas van BY-BAR Amsterdam, gekocht bij Thelma in Leuven

 

Bij Thelma in Leuven

Bij Thelma in Leuven

 

Thelma Leuven

Bij Thelma in Leuven

  • WEAR is niet zo nieuw meer, maar het is wel nog altijd een winkel waar ik altijd wel iets leuks vindt. Een smaakvolle selectie kleren (verspreid over twee verdiepingen), véél mooie schoenen, handtassen,…
  • PLEK shop: een winkel boordevol ecologisch verantwoorde en fairtrade meubels en leuke dingen voor je interieur. Ik snuister er graag rond op zoek naar toffe geschenkjes (ik kocht er vorige keer plaktattoos voor mijn coole nichtje Lou). Je kan er ook iets drinken (koffie of iets fris) aan de bar.
PLEK shop in Leuven

Bij PLEK

PLEK shop interieur

Rondsnuisteren bij PLEK

 

Eten in Leuven

  • Zoff: dé plek om te aperitieven op z’n Italiaans (met aperol spritz en hapjes), of je lekker vol te vreten met antipasti, pasta, secondi piatti, dolci… Het eten is hier superlekker, het interieur gezellig kitscherig zonder dat het storend wordt. Ook ideaal voor een lunch op het terras!
Bij Zoff in Leuven

Het interieur bij Zoff en het kleine terras achteraan.

Diner bij Zoff in Leuven

Carpaccio en heerlijke burrata bij Zoff

  • Optimist: nieuw sinds afgelopen zomer en zonder twijfel een blijver. Ik lunchte er twee weken geleden en was zéér aangenaam verrast: verse worteltjes met een pittige pompoendip, geroosterde pompoen met feta en cashewnoten, tagliatelle a la puttanesca, artisjok met een dipsausje… Allemaal top! De gerechten – klein of medium om te delen of groot om alleen om te peuzelen, telkens met een aangepaste prijs – kies je van een krijtbord, en het menu wisselt geregeld. De zaak is ook ’s avonds open en bleek toen alweer stampvol te zitten, dus je moet er snel bij zijn.
Lunch bij Optimist Leuven

Pompoen met feta en cashewnoten, artisjok met dipsaus bij Optimist

 

Optimist Leuven

Ook ’s avonds was het full house bij Optimist

  • Baracca: ook al een tijdje open en intussen twee keer getest en goedgekeurd. Ook foodsharing, weliswaar, maar na de social bites die je neemt bij je cocktail (aanrader!), volgt een pizza gebakken in de houtoven. Ik kwam er dus nog geen enkele keer met honger buiten.
Baracca Leuven

Italian Food Fuel bij Baracca (foto: Nathalie Rahbani)

Cocktails bij Baracca Leuven

Lekkere cocktails bij Baracca (foto: Nathalie Rahbani)

Diner bij Baracca Leuven

Social bites bij Baracca (foto: Nathalie Rahbani)

 

  • El Sombrero: wanneer ik als kind met mijn ouders en m’n broer in Leuven ging eten, was het hier. En omdat mijn schoonzus er soms bijspringt, komen we er nog af en toe. Ik vind het nog altijd het beste Mexicaanse restaurant van Leuven. Gezellig om te zitten en ieder krijgt er nog altijd z’n eigen, goedgevulde bordje. Lekker oldskool!

Drinken in Leuven

  • Leuven Central: hier belandde ik eens na een tentoonstelling van de getalenteerde kunstenaar Luc Vandervelde 🙂 Gewoon een pintje drinken met een balleke van Slagerij Rondou erbij, een beetje leuteren, dat kan hier allemaal. Zélfs als je ouder dan 35 bent!

Deze lijst is natuurlijk allesbehalve compleet. In de edities van CITY vind je nog meer adressen, getipt door fijnproevers zoals mijn allerliefste broer en schoonzus en mijn lieve vriendinnen uit het Leuvense.

Oproep!! Ken je zelf nieuwe places to be en aanraders in Leuven? Laat me iets weten, dan weet ik waar ik de volgende keer moet zijn.

Andere interessante artikels

geen reacties

Reageer op dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.