Emilie zei het al: we hebben zoveel gezien, gedronken en gegeten in Rotterdam dat we er een kleine reeks van maken. Vorige keer gaf Emilie al aperitieftips (first things first, dacht ze…), hier volgen enkele toffe lunchplekken en euh… opvallende koffiebars.
THOMS (Meent 131-129 in Rotterdam)
Zonnig terras, supervriendelijke obers
Het is iets typisch Nederlands, vermoed ik, want overal waar we kwamen, werden we ermee geconfronteerd. Wordt horecapersoneel hier beter betaald, of staan Nederlanders gewoon positiever in het leven? Ik heb er geen idee van, maar overal werden we aangesproken, geholpen of bediend door supervriendelijke en behulpzame mensen.
Dat viel vooral op bij THOMS, misschien ook wel omdat het onze eerste uren in Rotterdam waren. Een bende vrouwen die tafels bij elkaar begint te schuiven op het terras – Kan het iets meer in de schaduw? Of nee! Liever toch wat meer in de zon…. – allemaal geen probleem hier.
In no time stonden ook onze drankjes op tafel en kregen we onze lunch voorgeschoteld. Ik ging voor een belegde boterham met avocado, garnaal en tomaten. Veel look, maar wel lekker. Als lunch vond ik het misschien net iets te weinig – ik ben een goede eter – maar in Nederland doe je daar niet moeilijk over: je bestelt gewoon nog een lekker vleeskroketje.
Nogal wat vleesgerechten op de kaart zijn hier trouwens bereid in een Mibrasa-oven, die het vlees grilt. Ik heb het zelf niet geproefd, maar het bleek wel een van de specialiteiten. Iets voor een volgende honger en een volgend bezoek aan Rotterdam.
Round&Round (Hoogstraat 55 A in Rotterdam)
Cake rolls en koffie
Na de lunch wandelden we via de Hoogstraat naar Blue City en Aloha Bar. Daar kwamen we onder andere deze koffiebar tegen. Er staat een rek met leuke hebbedingen en cadeautjes, en verder vallen vooral de cake rolls op: klassiekers zoals chocolade en banaan, maar bijvoorbeeld ook matcha en rode bonen. Speciaal… maar ik had er even geen zin in met mijn maag vol vleeskroket.
Adem Inn Silence Café (Hoogstraat 27 in Rotterdam)
Koffiedrinken en zwijgen
Als ik ergens een koffie ga drinken, wordt daar ook bij gekletst. Dat is niet de bedoeling in dit café, of toch niet in de ruimte achteraan. Je laat er je smartphone achter in een kastje, en gaat in stilte voor je uit starend koffie zitten drinken. Geloof het of niet, maar dat kan ik thuis ook. Een doorgedraaide hype, per ongeluk overgewaaid uit de VS.
Op Het Dak (Schieblock, Schiekade 189 – 7de verdieping in Rotterdam)
Vers van de dakakker
Hoofd in de wolken, voetjes op de grond, dat is meer mijn ding. Zoals bij Op Het Dak. Je komt er door vanaf Biergarten de gele trap naar boven te volgen en in het schieblock de lift (of de trap) naar de zevende verdieping te nemen. Boven heb je een tof uitzicht over de stad en kan je lunchen of iets drinken in de dakmoestuin. De groenten en kruiden die daar gekweekt worden, eet je ter plaatse op en worden ook verdeeld naar lokale restaurants.
Onze groep kreeg een lunch voorgeschoteld van linzensoep (nogal dik van textuur maar met veel smaak) en een buddha bowl: een kommetje met rijst, oesterzwammen, tempeh, kruiden en groenten dat ons best kon bekoren. Een aanrader, al is het maar voor het uitzicht en de ervaring.
Man Met Bril Koffie (Vijverhofstraat 70 in Rotterdam)
De lekkerste koffie van Rotterdam
Voor de beste koffie, de lekkerste kaastaart (neem die met karamel!!) en dito barista moet je hier zijn in Rotterdam. Man Met Bril is in de eerste plaats een Rotterdams koffiemerk waar bonen ter plaatse gebrand en verkocht worden. In de koffiebar – Het Hoofdkantoor – kan je ook koffie drinken en taart eten. Toen onze groep er aankwam, was het net vijf minuten voor sluitingstijd, dus namen we onze koffie en stukken taart (‘van elk een stukske’) mee om ze buiten op de picknickbanken op te eten. Zelden zo’n goeie koffie gedronken en zo hard gelachen (iets met een vogel die dringend moest…).
Fenix Food Factory (Veerlaan 19D in Rotterdam)
Food, bier en boeken in een oude loods
Het begon met de Kaapse Brouwers, die hier 30 bieren op tap aanbieden, nu zitten er elf ondernemers in deze oude havenloods op Katendrecht. Om er te geraken, moet je over een brug die vroeger ‘de hoerenloper’ werd genoemd. Authentiek stukje Rotterdam dus. Het deed me wat denken aan Dok Gent, qua sfeer en aankleding. Beetje rommelig maar sympathiek. Al is ‘rommelig’ misschien overdreven, want deze food factory heeft een PR- en eventmanager in dienst die onder andere groepen zoals de onze ontvangt, rondleidt en van spijs en drank voorziet.
De lunch die we kregen voorgeschoteld bestond uit soep en quiche van Rechtstreex (groenten recht van de boer), boterhammen van Jordy’s Bakery met kaas van Booij Kaasmakers en rosbief van Firma Bijten. Lekker en veel (te veel): zo hebben wij Belgen het graag, toch?
Mijn laatste stop bij Fenix Food Factory: Bosch & De Jong Boekverkopers, waar ik dit boekje kocht om af en toe een stukje in te lezen:
Een klein maar fijn aandenken aan Rotterdam.
geen reacties