Loading...

Citroentaart met een vleugje rozemarijn

Er zijn een aantal foodblogs die me écht doen watertanden. Eén daarvan is Photocopy… Altijd mooie foto’s, en recepten die origineel en haalbaar zijn, ook als je niet veel tijd hebt of geen megakeukenprinses bent. Bovendien zit er humor in de teksten erbij, niet onbelangrijk if you ask me.

Ik vond er al inspiratie voor een superlekker veggie hapje van quinoa met dip en nu maakte ik vandaag voor de tweede keer de citroentaart met rozemarijnkorst. Een topper, heel fris en net zuur genoeg!

Ik post hier dus met schaamrood op de wangen mijn veel slechtere foto’s dan die bij Photocopy (surf gerust naar het origineel als het te erg is). Maar het recept is gewoon té goed om jullie te onthouden.

Ingrediënten

voor de rozemarijnkorst:

– 85 g koude boter

– 150 g bloem

– 1 snufje zout

– 3 el rietsuiker

– 1 el verse rozemarijn (fijngehakt)

– 1 ijsblokje (of 1-2 el ijswater)

voor de vulling:

– 200 g Griekse yoghurt

– 125 g rietsuiker

– 2 eieren

– sap van drie citroenen (of 125 ml citroensap)

(- zeste van 1 citroen): dit schrapte ik eruit, ik heb het niet zo voor zeste…

Verwarm de oven op 175°C.

Snij de boter in blokjes en meng met de bloem, het zout, de rozemarijn, de suiker. In het origineel gebeurt dit met een keukenrobot maar ik doe het gewoon met de hand. Ik word daar altijd een beetje zen van, van deeg kneden ;-). Er ontstaan nu een soort van kruimeltjes. Voeg een ijsblokje (of 1 à 2 el ijswater) toe om een samenhangend deeg te krijgen. Ik laat zo’n ijsblokje gewoon smelten door het met de handen te mengen door het deeg.

Vet een taart vorm in met boter en bebloem. Of gebruik gewoon bakpapier zoals ik doe. Rol het deeg plat met een deegrol en bekleed de taartvorm (het best een vorm die niet groter is dan 23 cm doorsnede, anders heb je deeg tekort). Doorprik de bodem met een vork en laat ongeveer 15 minuten bakken in de oven.

Haal uit de oven en laat afkoelen. Meng intussen de yoghurt met de suiker. Voeg dan de eieren één voor één toe. En roer telkens goed. Doe er het sap bij (en de zeste als je dat wil). Roer goed en giet in de vorm. Bak 25-30 minuten. Als de taart nog een beetje wiebelt in het midden, is ze goed. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Smakelijk!

Andere interessante artikels

geen reacties

Reageer op dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.